juni 13

Is Magento dood?

1  comments

Een aantal jaar geleden is Magento 2.0 gelanceerd, na jaren gedomineerd te hebben met Magento 1ging de lancering zeker niet zonder slag of stoot. Maar stapt iedere Magento gebruiker nu zomaar over naar Magento 2? Is Magento 2 nu wel een ideale opvolger? Wat is de toegevoegde waarde van Adobe? Is Magento dood?

De overstap van Magento 1.9 naar 2.0 wordt door zo veel blogs en specialisten afgeraden. Maar waarom?

De overgang loopt zeker niet vanzelf. Sterker nog het is een drama. Magento ontwikkelaars zijn meer bezig met front-end problematiek dan codes schrijven voor de back-end. Dit kost klauwen met geld en zeeën van tijd. Hier zit natuurlijk niemand op te wachten.

Veel webshop eigenaren die met Magento hebben gewerkt, hebben zelf allemaal wel eens horror verhalen meegemaakt. Persoonlijk ken ik er ook een aantal. We zullen er een aantal noemen:

  • Bij elke security patch weer bidden en vrezen voor de consequenties.
  • Bij installeren van een add-on (extensions) hopen dat deze wel samen werkt met je belangrijke add-on’s zoals: PostNL of je payment provider (Ideal, Afterpay, Creditcards)
  • Slechte SEO ranking vanwege een enorme hoeveelheid bugs

Zo kunnen we nog wel even doorgaan. Met de overgang naar 2.0 zou dit niet meer mogelijk moeten zijn. Maar tot nu toe hebben ze dit bij Adobe Magento nog steeds niet voor elkaar.

“In de U.K. kiezen ze massaal voor €KM”

Met als gevolg dat vele webshop eigenaren opzoek zijn gegaan naar alternatieven. In de U.S. en Canada is het nu een strijd tussen Shopify, Woo-commerce en Big-Commerce aan de gang.
In de U.K. komt ook weinig Magento meer voor. Hier is de strijd een stukje breder. In UK kiezen namelijk ze massaal voor EKM. Naast EKM scoren Shopify, Big Commerce en Woo Commerce ook heel aardig.In Duitsland hebben ze al een alternatief voor Magento. Shopware is hier een hele grote aan het worden. Maar ook in Duitsland gaan ze voor SAAS oplossingen zoals Shopify, Lightspeed, Wix en Alzura Shop.
In Frankrijk gaan ze ook voor de bekende Shopify en Big Commerce. Maar in Frankrijk kom je ook een aantal andere tegen zoals: Clicboutic en Wix.

Kiest Nederland voor Magento 2.0?

Veel Nederlandse webshop eigenaren zitten nog op Magento 1.9.4. Je kan eigenlijk wel stellen dat we in ieder geval niet gaan voor Magento 2. Behalve misschien de Magento Enterprise gebruikers. Zij zijn toch al gewend aan de hoge investeringen. Na de horror verhalen hebben de meeste in ieder geval geen zin in een herhaling.

Als men niet voor Magento kiest waar kiest men dan wel voor?

Het is wel duidelijk dat de gebruikers voor iets anders kiezen. In Nederland was er al een groot aantal gebruikers die zweren bij WooCommerce van WordPress. SEO Shop was redelijk populair voor dat ze overgenomen werden door Lightspeed. Een perfecte combinatie voor mensen met een fysieke winkel met een kassa en een webshop. De kassa sluit perfect aan bij het online gebeuren.
Niet alleen door SEO Shop maar ook de agressieve manier van verkopen is Lightspeed een grote speler geworden in Nederland. Wel vreemd is dat Shopify weinig markt heeft in Nederland.

Als men niet voor een SAAS oplossing kiest, waar gaan de gebruikers dan wel naartoe?

Persoonlijk denk ik dat de stap van Magento naar WooCommerce wel iets te groot is. Aangezien je toen des tijd hebt gekozen voor de mogelijkheden van Magento. Deze zijn nog steeds redelijk beperkt bij Woo-Commerce zeker als je heel veel artikelen hebt om online te verkopen. OpenCart is weer helemaal hot. Hier in is mijn aller eerste webshop ooit gebouwd. Met dit CMS Systeem kon mijn toenmalige programmeur echt alles wat ik wilden. Alleen duurde het me soms te veelte lang. Daarom wilde ik toen destijds graag over op Magento. Nu vele jaren later (plus minus 10 jaar) is OpenCart weer een te gek systeem en na de blunders van Magento weer helemaal terug op de kaart.

Volgens mijn vrienden bij SupportDesk word Shopware het helemaal voor Nederland en eerlijk gezegd ben ik dat wel met ze eens. In Duitsland is dit al een grote hit aan het worden en met de laatste update van onlangs zijn ze misschien wel een van de beste platvormen in de markt. Als je Magento kunt programmeren dan kan je dat ook in Shopware. De mannen van Shopware hebben alles veel beter gedocumenteerd.

Maar wat is nu de rol van Adobe eigenlijk?

Je zou verwachten van zo’n organisatie dat ze dit snel in orde zouden kunnen hebben. Maar Adobe zit niet te wachten op een gratis editie. Zij hebben vooral de focus op de betaalde versies van Magento. Die beginnen bij zo’n slordige $10.000 per jaar en dan moet je nog eens gaan bouwen. Wil je echter een site laten bouwen in magento 2 dan moet je denken aan ongeveer €100.000,- . Dat is een forse investering en dus niet voor iedere ondernemer. Logisch dat je nergens prijzen kan vinden op de website van Magento. Als je toch een prijs wilt hebben moet je je eerst aanmelden en afwachten tot ze een keer terug bellen. Je kan alleen maar prijzen krijgen als je met iemand gesproken hebt. En de sales personen komen over alsof ze geen zin hebben om je verder te helpen. Zij helpen liever de Nikes, Tommy Hilfigers enz van deze wereld dan een hard werkende ondernemer uit Nederland.

Conclusie: Is Magento dood?

Nog niet! Maar het is zeker geen optie meer voor de kleine en middelgrote webshop ondernemers. Jammer want ik heb er zelf altijd graag mee gewerkt. Ondanks de nachtmerries die Magento mij ooit heeft bezorgd.

Met 2 zijn ze er niet in geslaagd een prettig, makkelijk systeem te ontwikkelen. Bepaalde bronnen vertellen me dat Magento 2 wel een zeer geschikt CMS systeem is voor B2B markt. Maar hierbij praat je dan over een minimale investering van €200.000,-.

Wat gebeurd er met Magento 1

Het schijnt dat Adobe ergens dit jaar of anders volgend jaar stopt met updates en security patches voor Magento 1. Naar alle waarschijnlijkheid geeft Adobe dan de Magento 1 Community edition terug aan de community. Dit betekend dat Magento 1 misschien wel in leven blijft en dat de community de zorgt voor de updates en de betrouwbaarheid. Dit zou ook betekenen dat je nog lang gebruikt kunt maken van Magento 1.

Waar werk jij het liefste mee?

Ik ben erg benieuwd waar jij mee werkt of graag mee zou willen werken.


Tags

CMS, E-Commerce, Magento, Platform, Security Patch, Webshop


You may also like

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Subscribe to our newsletter now!